Kelims

Egyptische kelim tapijten en kussens

Egyptische kilims, zijn handgeweven kleden. Van elke kelim bestaat maar één exemplaar. Vanwege hun grote decoratieve waarde worden ze niet alleen als vloerbedekking gebruikt, maar ook als wandversiering. Egyptische kelims verschillen vooral van andere Kleden, tapijten en karpetten doordat ze niet geknoopt maar geweven zijn. Hierdoor hebben ze geen pool. Ook is er geen duidelijke voor- of achterzijde. Aan beide kanten komt het kleurige patroon volledig tot zijn recht. Ghalia levert er diverse

Oorsprong van de Kilim

Ze worden met de hand geweven van natuurlijk materiaal zoals katoen, schapenwol of het haar van een kameel, geit of paard. Deze materialen zijn sterk genoeg voor normaal gebruik, maar uiteindelijk ontkomen ze niet aan de tand des tijds. Er bestaan dan ook haast geen kleden die ouder zijn dan ongeveer honderd jaar. Toch zijn er redenen om aan te nemen dat de techniek om kelims te maken al heel lang bekend is. Zo bestaat er een Egyptische vaas van 6000 jaar oud waarop een weefgetouw is afgebeeld waarmee ze werden gemaakt. Een andere aanwijzing wordt gevormd door de motieven die sommige volkeren van generatie op generatie in kelims verwerken, meestal symbolen die aan de familie of stamidentiteit verbonden zijn. De Luri en Baktiari uit Zuidwest-Perzië gebruiken bijvoorbeeld een tweekoppig dierenmotief dat in die regio al tijdens de prehistorie voorkwam. De precieze oorsprong is dus niet te achterhalen. Wel weten we dat deze kleden door heel veel volkeren worden gemaakt, met name door boeddhisten, moslims en christenen.


 

Bezig met laden...
remove_red_eye Farouq

Grote kleurige (overwegend Rood Met zwart en bruin) kelim van 1.20 bij 2.20 meter

Koop nu
€ 199,00
remove_red_eye Sameh

Grote kleurige (overwegend vaal Bruin Met zwart en rood) kelim van 1.20 bij 2.20 meter

Koop nu
€ 199,00
remove_red_eye Bruna Grande

Grote kleurige (overwegend vaal Bruin) kelim van 2 bij 3 meter

Koop nu
€ 599,00
remove_red_eye Rosa Grande

Grote kleurige (overwegend vaal roze) kelim van 2 bij 3 meter

Koop nu
€ 599,00
-17%
remove_red_eye Oosterse Kelim Kussens

Oosterse Kelim Kussens

Koop nu
€ 24,95 € 29,95

Afkomst

Oosterse handgeweven wollen kleden met de zo typerende tekeningen van de regio. Kelims worden in veel Arabische landen geweven. Elk land kent zo zijn tradities in de vorm van tekening. De Egyptische Kelims hebben veelal een abstracte tekening die doet denken aan de oude hiërogliefen. Elke kleed is uniek en van zware wolle kwaliteit.

Gebruiksmogelijkheden van deze kleden en kussens

Ondanks het gebruik van eenvoudige materialen is de kwaliteit van het weefsel zeer hoog, omdat elke draad apart handmatig strak wordt aangetrokken. Van oudsher worden kelims dan ook gebruikt om mens en dier (paarden, kamelen) te beschermen tegen hitte, kou, sneeuw en regen. Maar ook worden kelims met hun prachtige decoraties veel gebruikt als gebedskleedjes en in combinatie met een prachtige Ghalia oosterse lamp. In westerse huishoudens zijn ze populair als vloerkleedjes en wandversiering, vaak in combinatie met bijpassende, fraai bedrukte kussens. Er zijn zelfs mensen die kelims verzamelen, zuiver omdat ze zo mooi (en betaalbaar) zijn.